Skillnader mellan versionerna 22 och 61 (sträcker sig över 39 versioner)
Version 22 vid datum 2008-04-01 21:56:17
Storlek: 5678
Editor: JanNilsson
Kommentar:
Version 61 vid datum 2012-05-07 22:47:16
Storlek: 9525
Editor: JanNilsson
Kommentar:
Raderingar markeras som den här. Bidrag är markerade som den här.
Linje 1: Linje 1:
Här följer skannade foton från en samling av cirka 250 glasplåtsnegativ som tills nu legat i en öppen margarinlåda, stående på en bänk framför ett fönster i ett ouppvärmt gårdsmuseum i Lungre, Kyrkås, numera Östersunds kommun. Av några bipackade blad från dagstidningar att döma blev de nerpackade ungefär 1942. Skanningen har förtjänstfullt utförts av Mediaverkstan i Östersund. = Hans Ericssons fotosamling från början av 1900-talet =
Linje 3: Linje 3:
Fotona har tagits av Hans Erik Ericsson/Hans Ersa, de flesta förmodligen 1905 då han var 18 år (född 1887 i Erik Persas/nuvarande Bygdegården i Bringåsen).
Hans Ersa var barnbarn till Hans Anderson och Brita Jonsdotter (Brita var nog född i det ovannämnda gårdsmuseet) och motiven ser mest ut att ha anknytning till hans egen uppväxtmiljö och de närmaste släktingarna till honom och hans kommande hustru Jenny, som var född i Bye, Lit.
Här följer skannade foton från en samling av cirka 250 glasplåtsnegativ som till 2007 låg i en öppen margarinlåda, stående på en bänk framför ett fönster i ett ouppvärmt gårdsmuseum i Lungre, Kyrkås, numera Östersunds kommun. Av några bipackade blad från dagstidningar att döma blev de nerpackade ungefär 1942. Skanningen har förtjänstfullt utförts av Mediaverkstan i Östersund och finansierats av Kyrkås Hembygdsförening. Från och med april 2008 förvaras negativen på Minnesbanken, Jamtli.

Fotona har tagits av Hans Erik Ericsson/Hans Ersa, de flesta förmodligen 1905 då han var 18 år (född 1887 i Erik Persas/nuvarande Bygdegården i Bringåsen). Ett par belagda dateringar är från 1903, och ett antal foton utan datering ser ut att vara tagna omkring 1912.
Hans Ersa var barnbarn till Hans Andersson och Brita Jonsdotter (Brita var nog född i det ovannämnda gårdsmuseet) och motiven ser mest ut att ha anknytning till hans egen uppväxtmiljö och de närmaste släktingarna till honom och hans kommande hustru Jenny, som var född i Bye, Lit.

[[http://bildarkivet.jamtli.com/bild.aspx?page=1&rader=3&Kolumner=5&bildnr=JLM.89x499%3a7&numinset=0&FotoId=93932|Hans Ericsson]] finns här på en Jamtlibild som kommenterats av Karin Andersson, brorsdotter till Jenny från Bye.
Linje 9: Linje 13:
Vid tiden 1905 och fotograferingen bedrev Hans Ersa studier på läroverket i Östersund. Sedan vet vi att han tog studenten vid Norra Latin i Stockholm 1908. Därefter läste han några terminer på universitet i Berlin och avslutade studierna med en fil. kand i Litteratur och konstvetenskap på Stockholms högskola. Lausanne i Schweiz och kanske även London nämns också som resmål. Det finns brev om att han återkom till Östersund från utlandet 1909, och en del kort på släktingar ser ut att vara tagna i perioden 1910 -1912 och kanske även senare.
Han började nu arbeta på några olika tidningsredaktioner i Härnösand och Sundsvall för att så småningom bli redaktionssekreterare på Östersundsposten.    På äldre dagar hyrde Hans och Jenny grannfastigheten till Erik Persas i Bringåsen som sommarnöje. Den kallas fortfarande för Backmans efter den förgående ägaren Jöns Backman, vilken gift sig med dottern i huset, Julia Nilsdotter. Hon var alltså dotter till Nils Persson, som var Erik Perssons bror. Många kort kommer från den här miljön.
Vid tiden 1905 och fotograferingen bedrev Hans Ersa studier på läroverket i Östersund. Sedan vet vi att han tog studenten vid Norra Latin i Stockholm 1908. Därefter läste han några terminer på universitet i Berlin och avslutade studierna med en fil. kand i Litteratur och konstvetenskap på Stockholms högskola. Lausanne i Schweiz och kanske även London nämns också som resmål. Det finns brev om att han återkom till Östersund från utlandet 1909, och en del kort på släktingar ser ut att vara tagna i perioden 1910 -1912 och kanske även senare. På grund av studierna uppsköts hans militärtjänst till 1911, se [[/A4Bilder|A4-bilder]]
Efter den "militära karriären" började han arbeta på några olika tidningsredaktioner  [[http://bildarkivet.jamtli.com/sok.aspx?bildnr=JLM.P7247|(se ÖP-bild)]] för att så småningom bli redaktionssekreterare på Östersundsposten. Hans signatur under sina alster var H.E-n
Linje 13: Linje 16:
Hans Ersa kände hela livet varmt för sin hembygd i Kyrkås och var även en av initiativtagarna till bildandet av hembygdsföreningen 1947. Han dog 1950, och hustrun Jenny 1960. Det bör nämnas att Hans var sjuklig - efter närmare tio år på Östersunds-Posten (ÖP) måste han lämna det regelbundna aktiva tidningsarbetet - på grund av sjukdomen vistades Hans och Jenny, i början av år 1930, i Davos. Hans var politiskt intresserad och arbetade för länets bondeförbund (idag Centerpartiet) - var lokalredaktör för Jordbrukarnas Föreningsblad - redigerade bl a ÖP:s jordbrukssida. Han redigerade även några årgångar runt 1930 av det lilla uppslagsverket för Jämtland, "Vem äger bilen".
Linje 15: Linje 18:
Några få glasplåtar var försedda med omslag där fotografen noterat om motivet och datum för fotograferingen. Numreringen härrör från själva skanningen och anger bara i vilken ordning de osorterade negativen blivit skannade. Han var intresserad av konst och litteratur, det intresset delade han med sin hustru Jenny - var aktiv i många föreningar däribland konstföreningarna i stan, hantverksföreningen och Kyrkås Hembygdsförening. De sista åren han levde skrev han i Föreningen Gamla Östersunds Årsskrift om Odenslund, den stadsdel där han bott större delen av sitt liv.
Linje 17: Linje 20:
Alla numrerade foton har tagits av Hans Ericsson (kallas även Hans Erik Eriksson och Hans Ersa). Några kompletterande bilder av andra fotografer finns även med, samt några onumrerade Hans Ersa-bilder som varit inlämnade till Jämtlands länsmuseum/Jamtli för ett tjugotal år sedan. Han tog student- och fil.kandexamen i Stockholm. Han engagerade sig tidigt för jordbruksfrågor ett engagemang som varade livet ut. För Jordbrukarnes Riksförbund besökte han många platser och höll föredrag. Var anställd som redaktionssekreterare på Östersunds-Posten (ÖP) under 1920-talet - arbetade senare för länets bondeförbund (idag centerpartiet) - var lokalredaktör för Jordbrukarnas Föreningsblad - redigerade ÖP:s jordbrukssida.
Mycket aktiv bl a i Sällskapet Jämtländsk Konstkultur (SJK), Jämtlands läns konstförening (JLK), Östersunds Fabriks- och Hantverksförening, Jämtlands Biblioteks vänner, Kyrkås Hembygdsförening. I Föreningen Gamla Östersunds Årsskrifter skrev han många artiklar, likaså i Jämten och Jämtlands biblioteks årsskrift. Jubileumsskriften Östersunds Fabriks-och Hantverksförening 1847-1947 skrev han med anledning av dess 100-åriga tillvaro. Ja, Hans Ersa var kunnig och intresserad inom många olika områden.
Linje 19: Linje 23:
Fotona presenteras med text på följande länksidor. Om man klickar på "originalstorlek" kommer fotot i full upplösning med en nerladdningsstorlek på 2 - 5 MB. I allmänhet hade negativen hög skärpa så här kan man studera detaljer i hög förstoringsgrad. På äldre dagar hyrde Hans och Jenny grannfastigheten till Erik Persas i Bringåsen som sommarnöje. Den kallas fortfarande för Backmans efter den föregående ägaren Jöns Backman, vilken gift sig med dottern i huset, Julia Nilsdotter. Hon var alltså dotter till Nils Persson, som var Erik Perssons bror. Många kort kommer från den här miljön.

Hans Ersa kände hela livet varmt för sin hembygd i Kyrkås och var även en av initiativtagarna till bildandet av hembygdsföreningen 1947. Han dog 1950, och hustrun Jenny 1960 och dom är begravda på kyrkogården i Kyrkås.

Några få glasplåtar var försedda med omslag där fotografen noterat om motivet och datum för fotograferingen. Den tresiffriga numreringen härrör från själva skanningen och anger bara i vilken ordning de osorterade negativen blivit skannade.

Alla numrerade foton har tagits av Hans Ericsson (kallas även Hans Erik Eriksson och Hans Ersa). Några kompletterande bilder av andra fotografer finns även med, samt några onumrerade Hans Ersa-bilder som varit inlämnade till Jämtlands länsmuseum/Jamtli för ett tjugotal år sedan av Karin Nilsson på Backen.

I NyaBilder visas ett galleri av de senast funna (2011) ca 60 glasplåtarna med tvåsiffrig numrering, där ett flertal har Hans Ericssons egna kommentarer.

Det verkar som att han suttit på senare tid och kommenterat detta urval av foton, tagna samtidigt med den stora samlingen. Alla foton med identifierad härkomst presenterar jag efterhand med egna kommentarer på följande länksidor. Längst ner finns några grupper med okända personer och platser, som jag väldigt gärna vill ha ha in flera uppgifter på.

Om man klickar på "originalstorlek" kommer fotot i full upplösning. I allmänhet hade negativen hög skärpa så här kan man studera detaljer i hög förstoringsgrad.
Linje 23: Linje 39:
 * [wiki:/BackenBringåsen Backen, Bringåsen]
 * [wiki:/BringåsenSkola Bringåsens skola och gårdarna omkring]
 * [wiki:/NilsPersasBackmans Nils Persas-Backmans]Bringåsen
 * [wiki:/ErikPersas Erik Persas Bygdegården]i Bringåsen
 * [wiki:/ErikSundins Erik Sundins i Mo (Torsten Jonsson)]
 * [wiki:/SkjörGårdar Från olika gårdar i Skjör]
 * [wiki:/JonasHansa Jonas Hansa i Lungre (Gunnar Jonsson)]
 * [wiki:/KarlKarlssons Karl Karlssons i Mo (Selander)]
 * [wiki:/KläppeNo1 Kläppe No 1 (Andersson-Larssons)]samt några flera Kläppebilder
 * [wiki:/LarsErs Lars Ers i Lungre]
 * [wiki:/LarssonsiMo L. Larssons i Mo]
 * [wiki:/LundkälenSingsjön Lundkälen och Singsjön]
 * [wiki:/LungreoKyrkorna Lungre och Kyrkorna]
 * [wiki:/NilsAnderssonsBye Gustav och Nils Anderssons i Bye, Lit]
 * [[/BackenBringåsen|Backen, Bringåsen]](Anders Hansson)
 * [[/BringåsenSkola|Bringåsens skola och gårdarna omkring]]
 * [[/NilsPersasBackmans|Nils Persas-Backmans]] Bringåsen
 * [[/ErikPersas|Erik Persas Bygdegården]] i Bringåsen
 * [[/OlErsoPerJakobs|OlErs-Hillegården och PerJakobs-Norstedts]] i Bringåsen
 * [[/WallsKarlErs|Walls och Hans Pålssons-KarlErs]] samt Ljunggården-Olovs i Bringåsen
 * [[/JonasHansa|Jonas Hansa i Lungre (Gunnar Jonsson)]]
 * [[/LarsErs|Lars Ers i Lungre]] (Helen och Gösta Persson, numera Per Åke och Maria)
 * [[/LungreoKyrkorna|Fler gårdar i Lungre och Kyrkorna]]
 * [[/KläppeNo1|Kläppe No 1 (Andersson-Larssons)]] samt några flera Kläppebilder
 * [[/SkjörGårdar|Från olika gårdar i Skjör]]
Linje 38: Linje 52:
 * [wiki:/BengstssonsiMo O. Bengtssons i Mo]
 * [wiki:/OkändaGårdar Okända gårdar]
 * [wiki:/OlErsoPerJakobs OlErs-Hillegården och PerJakobs-Norstedts]
 * [wiki:/PerKarlssonsiMo Per Karlssons i Mo (Hellström)]
 * [wiki:/PrästgårdenLit Prästgården från Lits kyrka]
 * [wiki:/SkogsbilderOdlingar Skogsbilder och odlingar]
 * [wiki:/TorstaÅs Torstafastigheten i Ås]
 * [wiki:/WallsKarlErs Walls och Hans Pålssons-KarlErs]
 * [wiki:/WeidersMo Weiders i Mo]
 * [wiki:/EdsåsenOchGårdar Edsåsen och gårdarna omkring]Stadighs
== Lit ==
 * [[/NilsAnderssonsBye|Gustaf och Nils Anderssons i Bye, Lit]] (Örjan Eriksson)
 
 * [[/WeidersMo|Weiders i Mo]] (Signe Andersson)
 * [[/BengstssonsiMo|O. Bengtssons i Mo]] (Alf Bengtsson)
 * [[/PerKarlssonsiMo|Per Karlssons i Mo (Hellström)]]
 * [[/ErikSundins|Erik Sundins i Mo (Torsten Jonsson)]]
 * [[/KarlKarlssons|Karl Karlssons i Mo (Pelle och Brigitta Selander)]] hör ihop med bilder från Pål Anderssons, som är samma gård
 * [[/PålAndersson|Pål Anderssons i Mo]]
 * [[/LarssonsiMo|L. Larssons i Mo]] (Markusson)
 
 * [[/PrästgårdenLit|Prästgården från Lits kyrka]]
Linje 49: Linje 65:
 * [wiki:/A4Bilder A4-bilder]
 * [wiki:/OdensLund Andra Odenslundsbilder]
 * [wiki:/SkolgatanOdenslund Bilder vid och från Skolgatan 2 Odenslund]
 * [wiki:/BilderStaket Bilder vid staketen]
 * [wiki:/DivPersoner Diverse personer, okänd miljö]
 * [wiki:/InteriörerPersoner Interiörer med och utan personer]
 * [wiki:/KonstKonstnärer Konst och konstnärer]
 * [wiki:/ÖstersundsVyer Ösersundsvyer]
 * [wiki:/SkolanOdenslund Skolan i Odenslund]
 * [wiki:/Utrikes Utrikes]
== Brunflo ==
 * [[/LundkälenSingsjön|Lundkälen och Singsjön]] (Lithander och Hansanders m fl.)
   

  
== Ås ==
 * [[/TorstaÅs|Torstafastigheten i Ås]]
 
== Undersåker ==
 * [[/EdsåsenOchGårdar|Edsåsen och gårdarna omkring]] Stadighs

== Östersund ==
 * [[/A4Bilder|A4-bilder]] och från I 23 (I 5)
 * [[/OdensLund|Andra Odenslundsbilder]]
 * [[/SkolgatanOdenslund|Bilder vid och från Skolgatan 2 Odenslund]]
 * [[/BilderStaket|Bilder vid staketen]]
 * [[/ÖstersundsVyer|Östersundsvyer]]
 * [[/SkolanOdenslund|Skolan i Odenslund]] och Änge gård
 
== Diverse ==
 * [[/KonstKonstnärer|Konst och konstnärer]]
 * [[/Utrikes|Utrikes]]
 * [[/SkogsbilderOdlingar|Skogsbilder och odlingar]]
 * [[/InteriörerPersoner|Interiörer med och utan personer]]Kända och okända rumsinteriörer
 * [[/OkändaGårdar|Okända gårdar]] utanför stan
 * [[/DivPersoner|Diverse personer, okänd miljö]]

* FotoSamling innehåller ett antal osorterat inscannade nya och gamla fotografier på gården, familjen och några av Hans Ericssons eller Hans Anderssons vänner, vilket jag upprättade vid början av denna hemsidans historia.

Hans Ericssons fotosamling från början av 1900-talet

Här följer skannade foton från en samling av cirka 250 glasplåtsnegativ som till 2007 låg i en öppen margarinlåda, stående på en bänk framför ett fönster i ett ouppvärmt gårdsmuseum i Lungre, Kyrkås, numera Östersunds kommun. Av några bipackade blad från dagstidningar att döma blev de nerpackade ungefär 1942. Skanningen har förtjänstfullt utförts av Mediaverkstan i Östersund och finansierats av Kyrkås Hembygdsförening. Från och med april 2008 förvaras negativen på Minnesbanken, Jamtli.

Fotona har tagits av Hans Erik Ericsson/Hans Ersa, de flesta förmodligen 1905 då han var 18 år (född 1887 i Erik Persas/nuvarande Bygdegården i Bringåsen). Ett par belagda dateringar är från 1903, och ett antal foton utan datering ser ut att vara tagna omkring 1912. Hans Ersa var barnbarn till Hans Andersson och Brita Jonsdotter (Brita var nog född i det ovannämnda gårdsmuseet) och motiven ser mest ut att ha anknytning till hans egen uppväxtmiljö och de närmaste släktingarna till honom och hans kommande hustru Jenny, som var född i Bye, Lit.

Hans Ericsson finns här på en Jamtlibild som kommenterats av Karin Andersson, brorsdotter till Jenny från Bye.

Hans Ersas familj flyttade redan 1891 in till dåvarande samhället Odenslund, Brunflo kommun till en fastighet som hans far Per Ericsson uppfört på Skolgatan 2, alldeles intill A4:s regementsområde, och här bodde Hans och Jenny egentligen kvar hela livet. En del av skolgången i folkskolan gjorde han dock i Bringåsens folkskola - med hans egna ord "eftersom han hade både far- och morföräldrar boende här". Förmodligen bidrog att det i det nybildade Odenslund var lite haltande skolväsen i början och att Bringåsen på 1890-talet hade en duktig och uppskattad lärarinna som hette Alma Ligner, som förmodligen Hans Andersson hade värvat hit från Stockholm i början av 1880-talet. 1899 flyttade hon till den nybyggda Odenslundsskolan, där hon avslutade sin lärarbana. Man kan anta att Per Ericsson - starkt kommunalt engagerad - stod bakom den värvningen.

Vid tiden 1905 och fotograferingen bedrev Hans Ersa studier på läroverket i Östersund. Sedan vet vi att han tog studenten vid Norra Latin i Stockholm 1908. Därefter läste han några terminer på universitet i Berlin och avslutade studierna med en fil. kand i Litteratur och konstvetenskap på Stockholms högskola. Lausanne i Schweiz och kanske även London nämns också som resmål. Det finns brev om att han återkom till Östersund från utlandet 1909, och en del kort på släktingar ser ut att vara tagna i perioden 1910 -1912 och kanske även senare. På grund av studierna uppsköts hans militärtjänst till 1911, se A4-bilder Efter den "militära karriären" började han arbeta på några olika tidningsredaktioner (se ÖP-bild) för att så småningom bli redaktionssekreterare på Östersundsposten. Hans signatur under sina alster var H.E-n

Det bör nämnas att Hans var sjuklig - efter närmare tio år på Östersunds-Posten (ÖP) måste han lämna det regelbundna aktiva tidningsarbetet - på grund av sjukdomen vistades Hans och Jenny, i början av år 1930, i Davos. Hans var politiskt intresserad och arbetade för länets bondeförbund (idag Centerpartiet) - var lokalredaktör för Jordbrukarnas Föreningsblad - redigerade bl a ÖP:s jordbrukssida. Han redigerade även några årgångar runt 1930 av det lilla uppslagsverket för Jämtland, "Vem äger bilen".

Han var intresserad av konst och litteratur, det intresset delade han med sin hustru Jenny - var aktiv i många föreningar däribland konstföreningarna i stan, hantverksföreningen och Kyrkås Hembygdsförening. De sista åren han levde skrev han i Föreningen Gamla Östersunds Årsskrift om Odenslund, den stadsdel där han bott större delen av sitt liv.

Han tog student- och fil.kandexamen i Stockholm. Han engagerade sig tidigt för jordbruksfrågor ett engagemang som varade livet ut. För Jordbrukarnes Riksförbund besökte han många platser och höll föredrag. Var anställd som redaktionssekreterare på Östersunds-Posten (ÖP) under 1920-talet - arbetade senare för länets bondeförbund (idag centerpartiet) - var lokalredaktör för Jordbrukarnas Föreningsblad - redigerade ÖP:s jordbrukssida. Mycket aktiv bl a i Sällskapet Jämtländsk Konstkultur (SJK), Jämtlands läns konstförening (JLK), Östersunds Fabriks- och Hantverksförening, Jämtlands Biblioteks vänner, Kyrkås Hembygdsförening. I Föreningen Gamla Östersunds Årsskrifter skrev han många artiklar, likaså i Jämten och Jämtlands biblioteks årsskrift. Jubileumsskriften Östersunds Fabriks-och Hantverksförening 1847-1947 skrev han med anledning av dess 100-åriga tillvaro. Ja, Hans Ersa var kunnig och intresserad inom många olika områden.

På äldre dagar hyrde Hans och Jenny grannfastigheten till Erik Persas i Bringåsen som sommarnöje. Den kallas fortfarande för Backmans efter den föregående ägaren Jöns Backman, vilken gift sig med dottern i huset, Julia Nilsdotter. Hon var alltså dotter till Nils Persson, som var Erik Perssons bror. Många kort kommer från den här miljön.

Hans Ersa kände hela livet varmt för sin hembygd i Kyrkås och var även en av initiativtagarna till bildandet av hembygdsföreningen 1947. Han dog 1950, och hustrun Jenny 1960 och dom är begravda på kyrkogården i Kyrkås.

Några få glasplåtar var försedda med omslag där fotografen noterat om motivet och datum för fotograferingen. Den tresiffriga numreringen härrör från själva skanningen och anger bara i vilken ordning de osorterade negativen blivit skannade.

Alla numrerade foton har tagits av Hans Ericsson (kallas även Hans Erik Eriksson och Hans Ersa). Några kompletterande bilder av andra fotografer finns även med, samt några onumrerade Hans Ersa-bilder som varit inlämnade till Jämtlands länsmuseum/Jamtli för ett tjugotal år sedan av Karin Nilsson på Backen.

I NyaBilder visas ett galleri av de senast funna (2011) ca 60 glasplåtarna med tvåsiffrig numrering, där ett flertal har Hans Ericssons egna kommentarer.

Det verkar som att han suttit på senare tid och kommenterat detta urval av foton, tagna samtidigt med den stora samlingen. Alla foton med identifierad härkomst presenterar jag efterhand med egna kommentarer på följande länksidor. Längst ner finns några grupper med okända personer och platser, som jag väldigt gärna vill ha ha in flera uppgifter på.

Om man klickar på "originalstorlek" kommer fotot i full upplösning. I allmänhet hade negativen hög skärpa så här kan man studera detaljer i hög förstoringsgrad.

Kyrkås

Lit

Brunflo

Ås

Undersåker

Östersund

Diverse

* FotoSamling innehåller ett antal osorterat inscannade nya och gamla fotografier på gården, familjen och några av Hans Ericssons eller Hans Anderssons vänner, vilket jag upprättade vid början av denna hemsidans historia.

Busvebacken: HansEricssonFoton (senast redigerad 2016-09-25 22:31:58 av JanNilsson)