Ägare och familj

Lena och Jan Nilsson, och här har vi fött upp tre numera utflugna barn, Anders, Johan och Anna.

Gården

Gården uppstod egentligen för 150 år sedan i samband med laga skiftet, då den ursprungliga betydligt äldre fastigheten bröts ut från dåvarande byn och flyttades en kilometer till oröjd mark.

Jans morfars far och mor startade på den nya fastigheten vid sitt giftermål, odlade upp och byggde i rask takt. Han blev så småningom riksdagsman, men gården utvecklades vidare av hans familj och delades efterhand till tre gårdar, varav det som är nuvarande brukningscentrum övertogs av Jan och Lena år 1975.

Då var det 7 ha åker och 90 ha skog samt en gammal uttjänt lagård. Sedan dess har vi byggt bostad (-76), fårhus (-79 800 kvm), verkstad och nöthall (-95 390 kvm). Vi har nyodlat åkermark och köpt till så att vi nu äger och brukar 140 ha skog, 30 ha åker och 3 ha betesmark. Dessutom arrenderar vi 50 ha åker och 10 ha beten, och allt ligger inom 2 km radie från gården men tämligen uppsplittrat i närmare 50 olika åker- och betesskiften.

Gårdens produktion

Åkerarealen nyttjas nu till 10 ha sexradskorn och 4 ha betesgrönfoder(raps - havre) allt med vallinsådd och resten (ca 65 ha) ligger i fyraåriga vallar som växelvis betas och skördas till rundbalsensilage med egna maskiner. Allt bärgat och betat foder förädlas på gården med hjälp av 100 tackor och 27 dikor till 5 ton lamm- och fårkött, 500 kg ull och 8 ton nötkött.

För att balansera och komplettera den interna närings- omsättningen och kretsloppet mellan mark och djurskötsel köper vi dessutom årligen in 6 ton proteinkoncentrat, 20 - 30 ton ströhalm och 20 ton NPKgödsel.

Fårbesättningen är Sveafår - en s k syntetisk ras av en modell som finns i olika varianter på olika håll i världen och som funnits på gården sedan 1965. I vårt fall är huvudingredienserna i grunden 3/4 finull och 1/4 texel som vi själva utvecklat genom att varje år sedan 1970 avkommepröva (på egenskapen tillväxt) en ny generation bagglamm av mestadels egen skörd. Vi har även priroterat hög fruktsamhet och sund kroppsbyggnad och har därmed som vi tycker några av Sveriges mest snabbväxande och högfruktsamma får. Produktionsresultatet brukar ligga omkring 2,2 uppfödda per lammande tacka och en 110-dagars lammvikt omkring 39-40 kg. Lammen slaktas med en medelvikt kring 20 kg.

Vi har inte hittills gjort några avelsurval på ullegenskaper men finullskaraktärer slår igenom på rätt många djur. Under årens lopp har vi levererat ett avsevärt antal avelsdjur till kolleger över hela landet.

Nötbesättningen är korsningar av olika kött- och mjölkraser, för närvarande betäckta med en Charollais och en Angustjur. Tjurkalvarna slaktas vid 15 - 16 mån och 375 kg slaktvikt och kvigorna går till ca 19 mån och väger då omkring 290 kg.

Framtiden

Vi är nu i 60-årsåldern och fortsätter väl på den inslagna vägen några år till. Sedan hittar vi förhoppningsvis någon efterträdare som kan ta över och lösa ut oss ur företaget.

Varför är ni med i projektet?

Det är ett intressant och spännande projekt, där vi tror att det finns förutsättningar att återuppta svensk produktion av en basråvara till funktionella kläder, som en gång bedrivits i rätt stor omfattning i landet genom Jonas Alströmmers insatser på 1700-talet.