Skillnader mellan versionerna 30 och 37 (sträcker sig över 7 versioner)
Version 30 vid datum 2009-07-31 22:00:57
Storlek: 3858
Editor: JanNilsson
Kommentar:
Version 37 vid datum 2009-10-28 11:05:32
Storlek: 3879
Editor: JanNilsson
Kommentar:
Raderingar markeras som den här. Bidrag är markerade som den här.
Linje 32: Linje 32:
 * NutidaJordbruberättar lite om hur gården drivs idag.  * NutidaJordbruk berättar lite om hur gården drivs idag.
Linje 34: Linje 34:
 * KulturBerättelse, gårdens tillkomsthistoria och de första årtiondenas uppbyggnad med sonen AJ Hanssons ord.  * KulturBerättelse, gårdens tillkomsthistoria och de första årtiondenas uppbyggnad med sonen AJ Hanssons ord, och hans version av hembygdens äldsta historia.
Linje 38: Linje 38:
 * [[attachment:IngeborgNilsson_dagbok.pdf|Dagboksanteckningar av Ingeborg Nilsson, AJ Hanssons första hustru]]  
Linje 40: Linje 40:

 * [[AJ Hansson]]
 * AndJohHansson i Bringåsen ("Ante", AJH, A.J. Hansson)

Busvebacken

Här är vår hemsida som samlar material om folk och verksamhet med utgångspunkt från Busvebacken i Bringåsen, Kyrkås socken, numera Östersunds kommun. Det är en gård av delvis gammalt dokumenterat ursprung, som "omstartades" vid midsommartid år 1855 då Hans Andersson med hustru Brita Jonsdotter och deras nyfödda dotter Anna flyttade dit.

Hans och Brita utgör en naturlig medelpunkt eller startpunkt även för det släktregister som ingår i hemsidan. Där försöker vi aktualisera alla förgreningarna av "Bringåsenfolket" på Busvebacken fram till idag och även något bakåt till deras förfäder.

Det finns och kommer kanske fram mera skrivna dokument om gården, folkets och det omgivande samhällets utveckling från i första hand den första femtioårsperioden, eftersom Hans och hans familj var skrivglada och Hans dessutom under lång tid vistades vid riksdagen i Stockholm varifrån enda kommunikationen med hemmet var korthuggna telegram eller brev. Samtidigt var han vid början av riksdagstiden far till en barnaskara från 0 till 15 år och drev jordbruket hemma med hjälp av hustru, barn och under de första åren en anställd "vicevärd", den med Hans jämnårige Sven Pålsson från Brynje och troligen också någon piga.

Resandet (och troligen även postgången) mellan Bringåsen och Stockholm vintertid skedde från början enbart med häst mellan gästgiverier och tog 6-7 dagar, varför han knappast hade möjlighet att besöka hemmet under pågående riksdagsperiod, som varade mellan 15 januari och mitten eller slutet av maj. Han var dessutom även samtidigt ledamot av landstinget i Jämtlands län, ledamot i Hushållningssällskapets förvaltningsutkott och ingick i Ope lantbruksskolas styrelse. Det fanns alltså ett stort kontaktnät som skulle underhållas.

Utvecklingen på Busvebacken under Hans Andersson och så småningom sonen A.J. (Ante) Hansson kan nog vara en rätt god spegling av den allmänna samhällsutvecklingen åtminstone i den här delen av landet och det handlar om en expansiv period, inte minst vad jordbruket beträffar.

En del av fotona är klickbara och förstoras då. Brevsamlingarna börjar med ett register över de ingående breven som ligger i kronologisk ordning. Tryck in Ctrl och klicka på önskat brev i registret så dyker det upp.

Du som läser detta och har material eller synpunkter som anknyter till och kompletterar det här ämnet är mycket välkommen med några rader till oss ättlingar Jan Nilsson eller Anders Hansson.

I am working on an EnglishSummary for our Englishspeaking friends.

Innehåll

Busvebacken: StartSida (senast redigerad 2024-09-21 20:58:06 av JanNilsson)