Skillnader mellan versionerna 59 och 117 (sträcker sig över 58 versioner)
Version 59 vid datum 2010-02-08 21:25:57
Storlek: 7091
Kommentar:
Version 117 vid datum 2011-08-30 15:35:32
Storlek: 10584
Editor: JanNilsson
Kommentar:
Raderingar markeras som den här. Bidrag är markerade som den här.
Linje 1: Linje 1:
# # Please edit system och hjälpsidor ENDAST i moinmaster wiki! Mer
# # Information, se MoinMaster: MoinPagesEditorGroup.
# # master-page: FrontPage
# # master-date :2005-01-23 01:17:36
# format wiki
# language sv
# pragma section-numbers off
## Please edit system and help pages ONLY in the moinmaster wiki! For more
## information, please see MoinMaster:MoinPagesEditorGroup.
##master-page:FrontPage
##master-date:2005-01-23 01:17:36
#format wiki
#language sv
#pragma section-numbers off
Linje 10: Linje 10:
Här är vår hemsida som samlar material om folk och verksamhet med utgångspunkt från Busvebacken i Bringåsen, Kyrkås socken, numera Östersunds kommun. Det är en gård av delvis gammalt dokumenterat ursprung, som "omstartades" vid midsommartid år 1855 Då Hans Andersson med hustru Brita Jonsdotter och Deras nyfödda dotter Anna flyttade dit. Här är vår hemsida som samlar material om folk och verksamhet med utgångspunkt från Busvebacken i Bringåsen, Kyrkås socken, numera Östersunds kommun. Det är en gård av delvis gammalt dokumenterat ursprung, som "omstartades" vid midsommartid år 1855 då Hans Andersson med hustru Brita Jonsdotter och deras nyfödda dotter Anna flyttade dit. 
Linje 12: Linje 12:
Hans och Brita Utgör en naturlig medelpunkt eller startpunkt även för de Två släktregister som ingår i hemsidan. Där Försöker vi aktualisera alla förgreningarna av "Bringåsenfolket" på Busvebacken fram till idag och även bakåt till Deras förfäder. Hans och Brita utgör en naturlig medelpunkt eller startpunkt även för de släktregister som ingår i hemsidan. Där försöker vi aktualisera alla förgreningarna av "Bringåsenfolket" på Busvebacken fram till idag och även bakåt till deras förfäder. Längre ner på sidan finns en utvidgad historieskrivning kring hela socknen Kyrkås befolkning och näringsliv, samt lite allmän jordbrukshistoria.
Linje 14: Linje 14:
Det finns och kommer kanske fram mera skrivna Gården dokument om, folkets och det omgivande samhällets utveckling från i första första hand den femtioårsperioden, Eftersom Hans och hans familj var skrivglada och Hans dessutom under lång tid vistades vid riksdagen i Stockholm Varifrån Enda kommunikationen med hemmet var korthuggna telegram eller brev. Samtidigt var han vid Början av riksdagstiden långt till en barnaskara från 0 till 15 år och drev jordbruket hemma med hjälp av hustru, barn och under de första åren en anställd "Vicevärd", med den Hans jämnårige Sven Pålsson från Brynje och Troligen Också Någon Piga . Det finns och kommer kanske fram mera skrivna dokument om gården, folkets och det omgivande samhällets utveckling från i första hand den första femtioårsperioden, eftersom Hans och hans familj var skrivglada och Hans dessutom under lång tid vistades vid riksdagen i Stockholm varifrån den enda kommunikationen med hemmet var korthuggna telegram eller brev. Samtidigt var han vid början av riksdagstiden far till en barnaskara från 0 till 15 år och drev jordbruket hemma med hjälp av hustru, barn och under de första åren en anställd "vicevärd", den med Hans jämnårige ungkarlen och torparen Sven Pålsson från Brynje.
Linje 16: Linje 16:
Resandet (och Troligen även Postgången) Mellan Bringåsen och Stockholm Vintertid skedde Enbart från början med häst och Mellan gästgiverier tog 6-7 dagar, varför han Knappast hade Möjlighet att besöka hemmet under pågående riksdagsperiod, som varade mellan 15 januari och mitten eller Slutet av maj . Han var dessutom även Samtidigt ledamot av Landstinget i Jämtlands län, ledamot i Hushållningssällskapets förvaltningsutkott och ingick i Ope lantbruksskolas styrelse. Det fanns alltså Ett stort kontaktnät som skulle underhållas. Resandet (och troligen även postgången) mellan Bringåsen och Stockholm vintertid skedde från början enbart med häst mellan gästgiverier och skjutshåll, och tog 6-7 dagar, varför han knappast hade möjlighet att besöka hemmet under pågående riksdagsperiod, som varade mellan 15 januari och mitten eller slutet av maj. Han var dessutom även samtidigt ledamot av landstinget i Jämtlands län, ledamot i Hushållningssällskapets förvaltningsutkott och ingick i Ope lantbruksskolas styrelse. Det fanns alltså ett stort kontaktnät som skulle underhållas. 
Linje 18: Linje 18:
Utvecklingen på Busvebacken enligt Hans Andersson och så småningom sonen AJ (Ante) Hansson kan nog Vara en rätt god spegling av Den allmänna samhällsutvecklingen Åtminstone i den här delen av landet och det handlar om en expansiv period, vad Int Minst jordbruket beträffar. Utvecklingen på Busvebacken under Hans Andersson och så småningom sonen A.J. (Ante) Hansson kan nog vara en rätt god spegling av den allmänna samhällsutvecklingen åtminstone i den här delen av landet och det handlar om en expansiv period, inte minst vad jordbruket beträffar. 
Linje 20: Linje 20:
En del av fotona är klickbara och förstoras då. Brevsamlingarna börjar med Ett register över de Ingående Breven som ligger i kronologisk ordning. Tryck på Ctrl och klicka på önskat brev jag Registret så dyker det upp. En del av fotona är klickbara och förstoras då. Brevsamlingarna börjar med ett register över de ingående breven som ligger i kronologisk ordning. Tryck in Ctrl och klicka önskat brev i registret så dyker det upp.
Linje 22: Linje 22:
Du som läser Detta och har material eller synpunkter som anknyter till och kompletterar Ämnet Det här är Mycket välkommen med Några rader till oss ättlingar [[mailto: jan.nilsson @ z.lrf.se | Jan Nilsson]] eller [[mailto: anders ,063 @ telia.com | Anders Hansson]]. Du som läser detta och har material eller synpunkter som anknyter till och kompletterar det här ämnet är mycket välkommen med några rader till oss ättlingar [[mailto:jan.nilsson@z.lrf.se|Jan Nilsson]] eller [[mailto:anders.063@telia.com|Anders Hansson]].
Linje 24: Linje 24:
Jag arbetar på en EnglishSummary för ra Englishspeaking nner. I am working on an EnglishSummary for our Englishspeaking friends.
Linje 28: Linje 28:
 * FotoSamling innehåller Ett antal osorterat inscannade nya och gamla fotografier på gården, familjen och Några av hans vänner.
 * HansEricssonFoton En exklusiv och intressant samling glasplåtfoton (ca 250 st) tagna av Hans Anderssons dotterson Hans Ericsson för omkring 100 år sedan.
 * Jag BrevSamling finns Ett Större antal avskrivna brev med Anknytning till Busvebacken från perioden1869 till 1946 att läsa eller ladda hem som pdf: er.
 * BusveBacken och livet omkring gården vid slutet av 1800-talet
 * JordbruksHistoria på gården
.
 * NutidaJordbruk berättar Lite om Hur gården Drivs idag.
 * [[SlaktRegister | SläktRegister]] är en enkel uppställning från Familjen i Kläppe Där Hans Anderson växte upp och ättlingarna fram till nutid, byggd på AJ Hanssons efterlämnade register.
 * KulturBerättelse, uppbyggnad med Gårdens tillkomsthistoria och de första årtiondenas sonen AJ Hanssons ord, Hembygdens och hans version av äldsta historia.
 * Om [[Politiken]] vid tiden.
 * TeleHistoria
 * FotoSamling innehåller ett antal osorterat inscannade nya och gamla fotografier på gården, familjen och några av Hans vänner.
 * HansEricssonFoton En exklusiv och intressant samling glasplåtfoton(ca 250 st) tagna av Hans Anderssons dotterson Hans Ericsson för omkring 100 år sedan. (Nu 2011 på väg att kompletteras med ytterligare ett 60-tal nyfunna glasplåtar ur samma serie.)
 * I BrevSamling finns ett större antal avskrivna brev med anknytning till Busvebacken från perioden 1869 till 1946 att läsa eller ladda hem som pdf:er. Ett BringåsenBrev från 1702 ger lite vardagsliv från en tidigare epok. Bringåsen nämns i brevet, men anknytningen är än så länge oklar.
 * BusveBacken är en beskrivning av livet och verksamheten på gården vid 1800-talets slut.
 * NutidaJordbruk berättar lite om hur gården drivs idag.
 * [[SlaktRegister|SläktRegister]] är en enkel uppställning från familjen i Kläppe där Hans Anderson växte upp och ättlingarna fram till nutid, byggd på AJ Hanssons efterlämnade register.
 * KulturBerättelse, gårdens tillkomsthistoria och de första årtiondenas uppbyggnad med sonen AJ Hanssons ord, och hans version av hembygdens äldsta historia.
 * Om [[Politiken]] vid tiden. Här finns bl a länken till Hans Anderssons JarnvagsBroschyr.
 * TeleHistoria
 * OmräkningsFaktor är en ny sida med prisindexserier som kan underlätta omvärderingen av historiska prisuppgifter från ända ner mot år 1290 till nutida kronor.
 
Hur gick det för Hans och Britas barn, som alla blev vuxna medan Hans fullgjorde sina riksdagsperioder?
Linje 39: Linje 41:
Hur gick det för Hans och Britas barn, som alla blev vuxna Medan Hans fullgjorde SINA riksdagsperioder?  * AnnaHansdotter, den första i Hans Anderssons och Brita Jonsdotters barnaskara. Blev först bondhustru i Bringåsen och sedan borgarfru i Odenslund/Östersund med intresse för textilhantverk och konst. Mor till ovannämnda fotografen Hans Ericsson och upphov till nuvarande rikskänd kulturperson.
 * AndJohHansson bonde i Bringåsen ("Ante", AJH, A.J. Hansson)och hans omfattande verksamheter vid sidan om det egna jordbruket. Fortsättningen beskrivs i dottern KarinsMemoarer, som även innehåller ett släktträd för hennes familj och maken Nisses anor och ättlingar ifrån Stugun. Nu är den också kompletterad med Karins barnbarn Anders, Johan och Annas gedigna bondeanor från Torpa/Västra Mälardalen i [[http://angsro14.se/janolena/|Karin och Nisses familjeträd|]]. Karin har också skrivit en berättelse om utvecklingen på hemgården fram till nutid sedan jag och Lena tagit över. Jag har kompletterat den bilden med egna berättelser om mina minnen av BilensIntåg på gården, PappasVerkstad och en del andra händelser som t ex pionjärtraktorhistorian med FordsonTraktorn.
 * JonasHansa bonde och köpman i Lungre.
 * AmerikaFeber (om småbonden i Bringåsen och Iron River, Michigan och evangelisten Hans Hansson)
 * BritaKristina Hansdotter, bondhustru i Lungre
 * LarsPetter Hansander, yngste brodern född några veckor efter att HA åkt till sin första riksdag 1870, först gruvbolagstjänsteman i Gällivare-Malmberget, sedan bonde i Singsjön. LarsPetter skrev några återfunna välskrivna brev om sina upplevelser i olika skeden av livet och ännu mera finns i form av memoarer efter sonen IngvarHansander.
Linje 41: Linje 48:
 * AnnaHansdotter, den första i Hans Anderssons och Brita Jonsdotters barnaskara. Blev först bondhustru och sedan borgarfru i Odenslund / Östersund med Intresse för konst och textilhantverk. Mor till ovannämnda fotografen Hans Ericsson och upphov till Nuvarande rikskänd kulturperson.
 * AndJohHansson Bonde i Bringåsen ( "Ante", Hans AJH, AJ Hansson) och Omfattande verksamheter vid sidan om.
 * JonasHansa Bonde och Köpman i Lungre.
 * Amerikafeber (om småbonden och evangelisten Hans Hansson)
 * BritaKristina Hansdotter, bondhustru i Lungre
 * LarsPetter Hansander, yngste brodern född Några veckor efter Att HA akt till sin första riksdag 1870, först gruvbolagstjänsteman, sedan bonde i Singsjön.
Här nedan följer några avdelningar som handlar om min tolkning av allmän Kyrkåshistoria ur olika synvinklar. Hur och vilka gjorde det? Varför kom man på ide´n att bosätta sig här? Vad har den historiska utvecklingen avsatt för några spår och samhällsnyttor?
  
 * KyrkåsTäcket eller det gamla antependiet(altarduken)från KyrkornaiKyrkås. En spännande och lite mytomspunnen historia om en vävnad som för närv anses vara en av de äldsta i Sverige funna textilierna som återfunnits ovan jord. Den senaste versionen från 2010 om hur det kan ha gått till finns i Christina MattssonsBerättelse.
Linje 48: Linje 52:
 * KyrkornaiKyrkås innehåller lite samlad dokumentation om det historiska kyrkobyggandet i socknen. När den nuvarande gamla kyrkan byggdes i mitten av 1500talet kan det inte ha varit mer än 150 - 200 pers i församlingen, och den nya byggdes 1840-45 när församlingen vuxit och passerade 300 stycken. Den nya kyrkan byggdes med en på den tiden nyuppfunnen s k gjuthusteknik som jag försökt beskriva. Efter kyrkobygget fortsatte en ganska stor del av sockenbönderna att under en begränsad period bygga lagårdar efter samma modell, vilket beskrivs närmare i KläppeLagårn.
Linje 49: Linje 54:
 * [[http://angsro14.se/anor/ | Släktträd]] är den digitala Varianten och bygger på Många Olika källor som Ingrid Nilsson från Storbänna / stockholm och jag har plockat ihop. Här kan du klicka på drygt tusen Olika personer som har Olika relationer till Hans Anderssons släktingar eller Kyrkås i allmänhet. Den äldste Här är född omkring 1480 och har av AJ Hansson spårats via ganska frekventa kronoskatte-och kyrkliga tiondelängder. Han hette Mårten Andersson och var Troligen född som bondson vid Övre gården i Bringåsen "(Antas Vara Gamla Bringåsen No 2, och kan även ha inbegripit ödesbölet" Bodsved "). Enligt tingsbrev år 1514 bytte han Tillsammans med Bröderna Nils och Åke till sig gården Kläppe nr 2, dar han och hans ättlignar sedan fortsatte som bönder fram till 1866 Då Ätten dog ut Där människor levt vidare på andra ställen i socknen.  * JordBruk Alla är vi helt beroende av matkonsumtion och någonstans härstammar vi alla från dom som producerat maten. Men historieskrivningen omkring bönderna som gjorde det är tunn och dålig, och allmän historia handlar mest om dom som utnyttjade och oftare bröt ner än hjälpte till att bygga upp böndernas verkstad. I JordBruk försöker jag förklara hur jag anser att den för all historia helt avgörande jordbruksproduktionen egentligen fungerat under historisk tid och med mera fokus på energiinsatser och företagsekonomi i den del av Sverige där Kyrkås ligger. Ett eget avsnitt om vårt äldsta och mest allsidiga och effektiva husdjur fåret finns under länken ColuMella.
Linje 51: Linje 56:
Man väljer en person i listan till vänster, Vilken landar som aktiv person längst till vi den högra Rutan. Där kan man välja flik "personakt" eller "anor" och sedan Fortsätta vidare med ny aktiv Att person Genom klicka vidare på önskat namn som dyker upp.  * I MayaJordbruk försöker jag beskriva en ganska extremt odlingsberoende jorbruksekonomi [[http://busvebacken.ath.cx/MayaJordbruk?action=AttachFile&do=get&target=Mayakultur+och+energi.pdf | Mayakultur och energi]] som blomstrade tidigt och mycket långt från Sverige. Där finns också länkar till mera näraliggande jordbrukshistoria. Jag och Lena besökte södra Mexico i början av 2011 och såg rester av gamla avancerade samhällen som sannolikt utvecklats helt utan impulser från de forna högkulturerna i Afrika, Europa och Asien, och faktiskt fungerande energiproduktion med ren stenåldersteknik och mycket litet inslag av husdjur - t ex inga dragdjur. Se den allmänna kulturbeskrivningen i [[http://www.busvebacken.ath.cx/MayaJordbruk?action=AttachFile&do=get&target=Mayafolkets+Yucat%C3%A1n3%2C10-17+jan+2011.pdf|Mayafolkets Yucatán]].
Linje 53: Linje 58:
Tacksam för tips om rättelser och kompletteringar till Jans mailadress! Det här är ju Ett levande och Ständigt Växande träd som även kan behöva tuktas ibland.
Foton har jag Hittills mest satt in på döda personer. Har du Några som skulle platsa någonstans så skulle det Vara roligt om du kund maila hit Ett skannat Avtryck, jag kan fixa Också Detta på lånade originalet och även plocka ut rutor eller beskära i de skannade kopiorna Behövs om det.
 * KyrkåsHistoria Socknen Kyrkås och dess tillkomst och utveckling som jag ser det utifrån de här redovisade dokumentsamlingarna. Ett par äldre dokument från Kyrkås beskrivs närmare under PergamentBrev. Förutom kyrkobyggandet finns det även med utvecklingen mot KläppeLagårn och den något senare uppförda flerbladiga ramsågen i GilleråSågen i Bringåsen, som exempel på de ganska omfattande och väldokumenterade ekonomiska aktiviteter man klarade av helt i egen regi. Mer om den historiska energihanteringen på gårds- och bynivå försöker jag beskriva under länkarna MarkAnläggningar och ByggVerksamhet med beskrivningar av olika typer av gamla anläggningar för jordbruksändamål som kyrkåsbönder byggt, underhållit och ersatt med nyare under årens lopp.
Linje 56: Linje 60:
 * JordBruk Alla är vi helt Beroende av matkonsumtion och någonstans härstammar vi alla från Producerat dom som maten. Men historieskrivningen omkring bönderna som gjorde det är dålig och tunn, och handlar mest om dom som utnyttjade och Oftast förstörde böndernas verk. Jag Jordbruk Försöker jag förklara Hur jag anser Att fungerat Produktionen egentligen under historisk tid och med lite fokus på den del av Sverige Där Kyrkås ligger.

 * KyrkåsHistoria socknen Kyrkås och dess tillkomst och utveckling som jag ser det utifrån de här redovisade dokumentsamlingarna.
 * KyrkåsBor och utflyttade ättlingar till dem har det funnits ganska många av under de cirka tusen år som Kyrkås socken existerat. Här i [[http://angsro14.se/anor/|Släkter i Kyrkås|]] har jag listat ett urval från de senaste sjuhundra åren med lite av deras historia i ett släktträd med mer än 2000 personer. Av dessa är drygt 500 personer kända bönder på alla någorlunda kommersiella jordbruksföretag som finns skriftligt belagda i socknen Kyrkås från 1400-talet och framåt. Dessa har jag försökt ge en egen kronologisk listning på respektive gårds utvecklingsgren. Mer om länkarna under KyrkåsBor.

Busvebacken

Här är vår hemsida som samlar material om folk och verksamhet med utgångspunkt från Busvebacken i Bringåsen, Kyrkås socken, numera Östersunds kommun. Det är en gård av delvis gammalt dokumenterat ursprung, som "omstartades" vid midsommartid år 1855 då Hans Andersson med hustru Brita Jonsdotter och deras nyfödda dotter Anna flyttade dit.

Hans och Brita utgör en naturlig medelpunkt eller startpunkt även för de släktregister som ingår i hemsidan. Där försöker vi aktualisera alla förgreningarna av "Bringåsenfolket" på Busvebacken fram till idag och även bakåt till deras förfäder. Längre ner på sidan finns en utvidgad historieskrivning kring hela socknen Kyrkås befolkning och näringsliv, samt lite allmän jordbrukshistoria.

Det finns och kommer kanske fram mera skrivna dokument om gården, folkets och det omgivande samhällets utveckling från i första hand den första femtioårsperioden, eftersom Hans och hans familj var skrivglada och Hans dessutom under lång tid vistades vid riksdagen i Stockholm varifrån den enda kommunikationen med hemmet var korthuggna telegram eller brev. Samtidigt var han vid början av riksdagstiden far till en barnaskara från 0 till 15 år och drev jordbruket hemma med hjälp av hustru, barn och under de första åren en anställd "vicevärd", den med Hans jämnårige ungkarlen och torparen Sven Pålsson från Brynje.

Resandet (och troligen även postgången) mellan Bringåsen och Stockholm vintertid skedde från början enbart med häst mellan gästgiverier och skjutshåll, och tog 6-7 dagar, varför han knappast hade möjlighet att besöka hemmet under pågående riksdagsperiod, som varade mellan 15 januari och mitten eller slutet av maj. Han var dessutom även samtidigt ledamot av landstinget i Jämtlands län, ledamot i Hushållningssällskapets förvaltningsutkott och ingick i Ope lantbruksskolas styrelse. Det fanns alltså ett stort kontaktnät som skulle underhållas.

Utvecklingen på Busvebacken under Hans Andersson och så småningom sonen A.J. (Ante) Hansson kan nog vara en rätt god spegling av den allmänna samhällsutvecklingen åtminstone i den här delen av landet och det handlar om en expansiv period, inte minst vad jordbruket beträffar.

En del av fotona är klickbara och förstoras då. Brevsamlingarna börjar med ett register över de ingående breven som ligger i kronologisk ordning. Tryck in Ctrl och klicka på önskat brev i registret så dyker det upp.

Du som läser detta och har material eller synpunkter som anknyter till och kompletterar det här ämnet är mycket välkommen med några rader till oss ättlingar Jan Nilsson eller Anders Hansson.

I am working on an EnglishSummary for our Englishspeaking friends.

Innehåll

  • FotoSamling innehåller ett antal osorterat inscannade nya och gamla fotografier på gården, familjen och några av Hans vänner.

  • HansEricssonFoton En exklusiv och intressant samling glasplåtfoton(ca 250 st) tagna av Hans Anderssons dotterson Hans Ericsson för omkring 100 år sedan. (Nu 2011 på väg att kompletteras med ytterligare ett 60-tal nyfunna glasplåtar ur samma serie.)

  • I BrevSamling finns ett större antal avskrivna brev med anknytning till Busvebacken från perioden 1869 till 1946 att läsa eller ladda hem som pdf:er. Ett BringåsenBrev från 1702 ger lite vardagsliv från en tidigare epok. Bringåsen nämns i brevet, men anknytningen är än så länge oklar.

  • BusveBacken är en beskrivning av livet och verksamheten på gården vid 1800-talets slut.

  • NutidaJordbruk berättar lite om hur gården drivs idag.

  • SläktRegister är en enkel uppställning från familjen i Kläppe där Hans Anderson växte upp och ättlingarna fram till nutid, byggd på AJ Hanssons efterlämnade register.

  • KulturBerättelse, gårdens tillkomsthistoria och de första årtiondenas uppbyggnad med sonen AJ Hanssons ord, och hans version av hembygdens äldsta historia.

  • Om Politiken vid tiden. Här finns bl a länken till Hans Anderssons JarnvagsBroschyr.

  • TeleHistoria

  • OmräkningsFaktor är en ny sida med prisindexserier som kan underlätta omvärderingen av historiska prisuppgifter från ända ner mot år 1290 till nutida kronor.

Hur gick det för Hans och Britas barn, som alla blev vuxna medan Hans fullgjorde sina riksdagsperioder?

  • AnnaHansdotter, den första i Hans Anderssons och Brita Jonsdotters barnaskara. Blev först bondhustru i Bringåsen och sedan borgarfru i Odenslund/Östersund med intresse för textilhantverk och konst. Mor till ovannämnda fotografen Hans Ericsson och upphov till nuvarande rikskänd kulturperson.

  • AndJohHansson bonde i Bringåsen ("Ante", AJH, A.J. Hansson)och hans omfattande verksamheter vid sidan om det egna jordbruket. Fortsättningen beskrivs i dottern KarinsMemoarer, som även innehåller ett släktträd för hennes familj och maken Nisses anor och ättlingar ifrån Stugun. Nu är den också kompletterad med Karins barnbarn Anders, Johan och Annas gedigna bondeanor från Torpa/Västra Mälardalen i Karin och Nisses familjeträd. Karin har också skrivit en berättelse om utvecklingen på hemgården fram till nutid sedan jag och Lena tagit över. Jag har kompletterat den bilden med egna berättelser om mina minnen av BilensIntåg på gården, PappasVerkstad och en del andra händelser som t ex pionjärtraktorhistorian med FordsonTraktorn.

  • JonasHansa bonde och köpman i Lungre.

  • AmerikaFeber (om småbonden i Bringåsen och Iron River, Michigan och evangelisten Hans Hansson)

  • BritaKristina Hansdotter, bondhustru i Lungre

  • LarsPetter Hansander, yngste brodern född några veckor efter att HA åkt till sin första riksdag 1870, först gruvbolagstjänsteman i Gällivare-Malmberget, sedan bonde i Singsjön. LarsPetter skrev några återfunna välskrivna brev om sina upplevelser i olika skeden av livet och ännu mera finns i form av memoarer efter sonen IngvarHansander.

Här nedan följer några avdelningar som handlar om min tolkning av allmän Kyrkåshistoria ur olika synvinklar. Hur och vilka gjorde det? Varför kom man på ide´n att bosätta sig här? Vad har den historiska utvecklingen avsatt för några spår och samhällsnyttor?

  • KyrkåsTäcket eller det gamla antependiet(altarduken)från KyrkornaiKyrkås. En spännande och lite mytomspunnen historia om en vävnad som för närv anses vara en av de äldsta i Sverige funna textilierna som återfunnits ovan jord. Den senaste versionen från 2010 om hur det kan ha gått till finns i Christina MattssonsBerättelse.

  • KyrkornaiKyrkås innehåller lite samlad dokumentation om det historiska kyrkobyggandet i socknen. När den nuvarande gamla kyrkan byggdes i mitten av 1500talet kan det inte ha varit mer än 150 - 200 pers i församlingen, och den nya byggdes 1840-45 när församlingen vuxit och passerade 300 stycken. Den nya kyrkan byggdes med en på den tiden nyuppfunnen s k gjuthusteknik som jag försökt beskriva. Efter kyrkobygget fortsatte en ganska stor del av sockenbönderna att under en begränsad period bygga lagårdar efter samma modell, vilket beskrivs närmare i KläppeLagårn.

  • JordBruk Alla är vi helt beroende av matkonsumtion och någonstans härstammar vi alla från dom som producerat maten. Men historieskrivningen omkring bönderna som gjorde det är tunn och dålig, och allmän historia handlar mest om dom som utnyttjade och oftare bröt ner än hjälpte till att bygga upp böndernas verkstad. I JordBruk försöker jag förklara hur jag anser att den för all historia helt avgörande jordbruksproduktionen egentligen fungerat under historisk tid och med mera fokus på energiinsatser och företagsekonomi i den del av Sverige där Kyrkås ligger. Ett eget avsnitt om vårt äldsta och mest allsidiga och effektiva husdjur fåret finns under länken ColuMella.

  • I MayaJordbruk försöker jag beskriva en ganska extremt odlingsberoende jorbruksekonomi Mayakultur och energi som blomstrade tidigt och mycket långt från Sverige. Där finns också länkar till mera näraliggande jordbrukshistoria. Jag och Lena besökte södra Mexico i början av 2011 och såg rester av gamla avancerade samhällen som sannolikt utvecklats helt utan impulser från de forna högkulturerna i Afrika, Europa och Asien, och faktiskt fungerande energiproduktion med ren stenåldersteknik och mycket litet inslag av husdjur - t ex inga dragdjur. Se den allmänna kulturbeskrivningen i Mayafolkets Yucatán.

  • KyrkåsHistoria Socknen Kyrkås och dess tillkomst och utveckling som jag ser det utifrån de här redovisade dokumentsamlingarna. Ett par äldre dokument från Kyrkås beskrivs närmare under PergamentBrev. Förutom kyrkobyggandet finns det även med utvecklingen mot KläppeLagårn och den något senare uppförda flerbladiga ramsågen i GilleråSågen i Bringåsen, som exempel på de ganska omfattande och väldokumenterade ekonomiska aktiviteter man klarade av helt i egen regi. Mer om den historiska energihanteringen på gårds- och bynivå försöker jag beskriva under länkarna MarkAnläggningar och ByggVerksamhet med beskrivningar av olika typer av gamla anläggningar för jordbruksändamål som kyrkåsbönder byggt, underhållit och ersatt med nyare under årens lopp.

  • KyrkåsBor och utflyttade ättlingar till dem har det funnits ganska många av under de cirka tusen år som Kyrkås socken existerat. Här i Släkter i Kyrkås har jag listat ett urval från de senaste sjuhundra åren med lite av deras historia i ett släktträd med mer än 2000 personer. Av dessa är drygt 500 personer kända bönder på alla någorlunda kommersiella jordbruksföretag som finns skriftligt belagda i socknen Kyrkås från 1400-talet och framåt. Dessa har jag försökt ge en egen kronologisk listning på respektive gårds utvecklingsgren. Mer om länkarna under KyrkåsBor.

Busvebacken: StartSida (senast redigerad 2024-11-15 23:42:05 av JanNilsson)